Keuring mazouttank

De keuring van een mazouttank

De keuring van een mazouttank of een (ondergrondse) stookolietank is in het merendeel van de gevallen verplicht. Dit is echter afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het volume en het moment waarop de tank geplaatst werd. Deze factoren hebben ook een invloed op de regelmaat waarmee jouw tank gecontroleerd moet worden. Maar waarvoor dient de keuring, en hoe gaat het in z’n werk? We lichten toe wat voor jou als consument belangrijk is om te weten over de keuring van een mazouttank.

Tel: 016/60.16.40Contact opnemen

Periodieke keuring van je mazouttank

De periodieke keuring van je mazouttank is wettelijk verplicht. Maar niet alle tanks zijn hetzelfde, en dus zijn niet altijd dezelfde regels van toepassing. Ten eerste wordt er een onderscheid gemaakt tussen bovengrondse en ondergrondse tanks. Daarnaast is het volume belangrijk: heeft de tank een opslag van meer of minder dan 5000 kg stookolie (6000 liter)?

Een tank met een inhoud van minder dan 5000 kg die zich bovengronds bevindt, hoeft niet periodiek gecontroleerd te worden. Heeft het laatste onderhoudsattest een einddatum die 1 maart 2009 of later vermeldt? Dan is een keuring van je mazouttank wel nodig. Een ondergrondse tank van minder dan 5000 kg dient elke vijf jaar gecontroleerd te worden. Een bovengrondse stookolietank met een volume van meer dan 5000 kg moet dan weer elke drie jaar een beperkt onderzoek ondergaan. Heeft je tank echter een inhoudsvermogen van meer dan 20.000 liter? Dan is een algemeen onderzoek om de twintig jaar nodig. Bij een grote ondergrondse tank gebeurt de controle jaarlijks of om de twee jaar. Om de tien of om de vijftien jaar is een algemeen onderzoek voor deze tanks nodig.

Keuring mazouttank door Bel Tankservice.

Na de keuring van je mazouttank

De keuring van je mazouttank is achter de rug. Voordat hij vertrekt, monteert de erkende technieker nog een merkplaat aan de tank met daarop zijn naam en erkenningsnummer, de datum van de controle en de uiterlijke datum van de volgende controle. De merkplaat heeft een bepaalde kleur, en die is niet onbelangrijk. Wanneer hij een groene kleur heeft, kan je gerust zijn: je mazouttank voldoet aan alle wettelijke bepalingen en mag verder worden gebruikt. Is de plaat oranje of rood? Dat is minder goed nieuws, maar geen nood: voor alles is een oplossing. 

Een oranje merkplaat betekent dat je tank niet voldoet aan de wettelijke bepalingen, maar dat je hem wel nog verder kan vullen en gebruiken gedurende zes maanden.

In tussentijd moet de eigenaar van de tank ervoor zorgen dat hij of zij de tank weer in orde brengt. Nadien komt de technicus opnieuw langs voor een nieuwe keuring van je mazouttank. Bij een rode merkplaat is je tank niet in orde en is het verboden om hem nog bij te vullen. In dat geval kan je er best voor kiezen om je tank te laten saneren, verwijderen of neutraliseren, om daarna tot de aankoop van een nieuwe tank of een andere verwarmingsbron over te gaan. 

De wetgeving voor het Vlaams Gewest kan je nalezen op de website van de Vlaamse overheid en op de website van onze sectororganisatie Informazout: 

De officiële erkenning van onze ervaren technici worden door onze sectororganisatie Informazout en door de Vlaamse overheid opgelijst:

Meer weten over de keuring van je mazouttank?

Zit je nog met vragen in verband met de keuring van je mazouttank? Wij staan voor je klaar om je uit de nood te helpen. Daarnaast kunnen wij een erkend technicus bij je langs sturen om je tank te controleren. Neem vandaag nog contact op met Bel Group, en wij beantwoorden al je bijkomende vragen met veel plezier. Onze technicus staat voor je klaar!

Keuring mazouttank

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x